КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
Матури
Матури - Любопитно
Четвъртък, 07 Август 2008 15:09

Матурата родена преди 200 г. 

200 години - точно толкова делят въведените тази година задължителни матури в България от първите в света. Измислени от Наполеон Бонапарт, те са проведени за пръв път във Франция на 17 март 1808 г. Повече от 100 години до тях допускали само децата на елита, при това единствено момчетата. За пръв път момичета взели своя bac, както го наричат французите, през 1924 г.

Едва 31 или 1% от френските младежи преминали успешно устния изпит през първата година. 200 години по-късно с тежките писмени изпити във Франция успяват да се справят 64% от 615 625-те ученици. А у нас със задължителния тест по български език и литература - 96,2% от малко под 78 00-те. Резултат, предизвикващ известни съмнения в нивото. Може би те бяха предпоставени от факта, че за тройка бяха достатъчни едва 23 от общо 100 точки. Може би и заради решението оценките да се определят, след като се види общото ниво на зрелостниците и скалата за оценяване (т.е. необходимият брой точки за всяка възможна оценка между 2,00 и 6,00) бе изготвена след провеждането на изпитите.

Ниската летва е логична на фона на трудностите, предшествали връщането на задължителни матури. Връщане, защото връщност задължителни изпити в края на средното образование е имало между 1892 и 1965 г. От тогава до 2002 г. зрелостниците можеха да се освободят при среден успех мн. добър 5,00 от гимназиалния курс по дадения предмет.

Първите задължителни държавни зрелостни изпити в най-новата ни история трябваше да се проведат през 2003 г. Това беше записано в закона за народната просвета през 1998 г., прокаран от тогавашния образователен  министър в правителството на Иван Костов Веселин Методиев. Драстична неравнопоставеност между учениците заради различните учебни планове и хорариум в различните видове училища, с който се учат матуритетните предмет, дадоха основание на родители да заведат и спечелят дела за отмяната им не само през 2003-а, но и през 2004 г. Крахът на изпитите донесе една оставка - на министъра на образованието в кабинета на Симеон Сакскобургготски Владимир Атанасов през 2003 г. Следствието от всичко беше, че матурите бяха отлагани година след година от политиците, провеждаха се само пробни изпити (ежегодно от 2002 г. до 2005 г. вкл.). Точка на колебливостта сложи вицепремиерът и министър на образованието в правителството на Сергей Станишев. През 2007 г. отново се проведоха пробни, а през 2008 г. (след като ученици загубиха заведените дела) - задължителни за всички зържавни зрелостни изпити.

За разлика от Франция, където учениците държат като основни предмети математика, френски, чужд език, история, философия, предмети от останалите науки (като биология, химия, физика) и допълнителни (втори чужд език, друга дисциплина от науките, театър, музика), у нас 12-окласниците да залягат само над родния език и още един предмет по техен избор.

Днес във Франция се чуват гласове срещу матурите - че провалът на тях ненужно затваря вратите пред висшето образование, а успехът не дава гаранция за успешна кариера. У нас също провалът и на една от матурите затваря вратата пред университетите. Противно н френските си колеги обаче според българските политици матурите ще повишат нивото в уилище, ще стимулират учениците да учат, внушават им, че това е пътят към успеха, че именно матурите дават най-реалната оценка на знанията, защото едновременно по еднакви критерии измерват нивото на целия випуск. Подобни критерии, впрочем, трябваше отдавна да са факт във всеки обикновен час в училище. Нещо, което, за съжаление, не се е случило.

Последно променен на Вторник, 25 Януари 2011 16:19
 
Страница 1 от 12