КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
( 2 Гласа )

Бабини деветини или истини?

Бабини деветини
Не всички съвети и забрани, които получаваме от бабите и родителите, са истина. Някои са полезни предупреждения, а други са просто бабини деветини. Ето на какво да вярваме и на какво не, според новата книга Because I Said So! на американския автор Кен Дженингс, базирана на тестове и изследвания, правени през последните години:
 
Не плувай един час след хранене – частично вярно.
 
Този мит тръгва в началото на 60-те, когато педиатрите упорито съветвали майките да не пускат децата във водата след хранене.
Истината е, че когато се нахраним, тялото осигурява повече кръв към стомаха и това може да ни накара да се почувстваме леко отпаднали, но в никакъв случай не се нарушават функции, свързани с плуването, нито има по-голяма опасност от крампи. Досега не е регистриран случай на удавяне, вследствие на влизане във вода след хранене. Истината е обаче, че ще се чувствате по-комфортно, ако изчакате след обилен обяд.
 
Ръждясалите пирони предизвикват тетанус – невярно.
 
Да, разбира се че трябва да се избягват всякакви наранявания с остри предмети, но „ръждата“ е просто оксидиран метал, който не предизвиква тетанус. Заболяването се причинява от бактерии Clostridium tetani, които оцеляват извън тялото във вид на спори. Тези спори може да са абсолютно навсякъде, така че могат да проникнат в раната от различни източници, включително от ръждиви пирони, за които се предполага, че също могат да бъдат мръсни.
  
Обличай се добре, ще настинеш – вярно.
 
Разболяваме се от вируси и бактерии, не от студа, но той може да ускори или да влоши заболяването. Излагането на студ ни ни прави по-податливи на грипове, доказват изследванията. Една от причините за това е, че студът стеснява кръвоносните съдове в носа, откъдето влизат риновирусите, и така се намалява съпротивата на естествения филтър на тялото.
 
Правилото „5 секунди“ – невярно.
 
Джилиан Кларк, учен от University of Illinois, през 2003 провежда тест на теорията, че ако храната падне и престои до 5 секунди на пода, е чиста. Тя пускала храна върху плочки, третирани с E. coli, и резултатът показал, че микробите веднага замърсяват храната, а не след 5 секунди. Така че, ако подът е чист, може спокойно да вдигнете и консумирате храната и след една минута, но ако е мръсен – правилото 5 секунди не важи.
  
Закуската е най-важната храна за деня – вярно.
  
Има широки медицински изследвания, които доказват, че закуската е много важно хранене. Хората, които я пропускат, са по-склонни към напълняване, защото по-нататък през деня диетата им е неконтролирана и хаотична. Закуската покачва кръвната захар и така до пет часа по-късно няма нужда от снаксове. Тя регулира нивата на глюкоза в кръвта, което е много важно, особено за децата. Нейното пропускане води и до усещане за умора през деня.
 
Не се прегърбвай над бюрото – невярно.
 
Изследване, направено през 2006 година в Абърдийн, Шотландия, показало, че това правило не е вярно. Наблюдавани са здрави хора, които седели в различни позиции – изправени, леко приведени и силно приведени. Изправената позиция на торса по време на писане и четене на бюро всъщност предизвиквала най-силно напрежение в прешлените. Препоръката е да се седи така, както ви е удобно – общо правило не може да има, тъй като всичко зависи от височината и наклона на бюрото и стола спрямо тази на седящия. Правилото е гърбът да бъде максимално отпуснат и подпрян от облегалката, да се правят почивки със ставане възможно най-често.
 
Бръсненето ще направи по-гъсти космите – невярно.
 
Този мит е разколебан много отдавна – още през 1923, когато Милдред Тротър от Washington University, Saint Louis, прави тест с три жени, които бръснели части от тялото си на различни интервали в продължение на 9 месеца. Същият експеримент е повторен и с мъже. Резултатът бил един и същи – погледнати под микроскоп, космите не увеличили нито диаметъра, нито гъстотата, нито цвета си. Логично – ако този мит беше истина, представете си какво би станало с хора, които се бръснат десетки години.
 
Захарта разваля зъбите – частично вярно.
 
Микробите в устата могат да превърнат всеки карбохидрат в киселина. Хляб, ориз, картофи, плодове също могат да се разграждат и да предизвикват кариеси. Може да се придържате стриктно към диета без захар, но ако не миете редовно и старателно зъбите, ще имате проблеми. Не е вярно също, че захарта най-много полепва по зъбите. През 90-те денталният учен от New York University Харолд Линк установил, че дентална плака се образува от всички храни, но най-много от нишесте.
 
Пий 8 чаши вода на ден- невярно.
 
Има различни теории за това, колко вода трябва да се пие. Според някои тя се изчислява на тегло, според други – на погълнати калории. Всъщност, обща рецепта не може да се даде – храната съдържа много вода, която задоволява част от нуждите ни, от значение са физическата активност и климата. Ако нямате бъбречно заболяване или проблеми с уринарния тракт, трябва да пиете толкова вода, колкото ви се пие. Тялото се е погрижило за това с механизма „жажда“ - същият като глада.
 
Захарта прави децата хиперактивни – невярно.
 
Последните изследвания не доказват връзка между хиперактивността и захарта. Вярно е обаче, че в много случаи децата прекаляват със сладкото по различни тържествени поводи –парти, рожден ден, гости...но не захарта, а самото събитие ги прави по-активни. През 1994 двама учени – Даниел Хувър и Ричърд Милич правят изследване по темата, като давали сладка вода на деца, но без реално съдържание на истинска захар. Родителите, без да знаят за пласебото, масово се оплаквали, че след даването на водата децата им стават хиперактивни.
 

Източник: Because I Said So!: The Truth Behind the Myths, Tales, and Warnings Every Generation Passes Down to Its Kids Hardcover, автор Ken Jennings

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."