КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
( 1 Глас )

Бременни тинейджъри

бременни деца
Днес българските тийнейджъри започват полов живот средно на 15-годишна възраст и до навършване на пълнолетие вече са имали повече от пет интимни партньори. По-малко от половината използват презерватив. Липсата на опит и безотговорността понякога водят до фатално ранно забременяване, което може да навреди на здравето и бъдещето на децата. Най-младата майка у нас е едва 12-годишна. И въпреки че случаите на ранна бременност намаляват, специализираните институции в момента отглеждат стотици деца, родени от непълнолетни майки, а болниците ежедневно правят аборти на момичета, които още не са завършили училище. Тийнейджърките от ромски произход раждат бебетата, защото това е част от тяхната култура. Освен ромите, рискова група са младежи и девойки, които израстват без родителски грижи. В българските семейства, когато има възможност, се прави аборт. Но не са малко случаите, в които бременността излиза наяве твърде късно. Не липсват случаи, при които ученички от елитни гимназии забременяват от момчета в техния клас поради непредпазливост по време на първия полов акт. Проблемът с ранната бременност не е само български – той е особено наболял във Великобритания, където има много непълнолетни майки.
Какви са медицинските рискове на ранната бременност? Не е желателно да се ражда под 18-годишна възраст, защото репродуктивната система все още се развива. Възможни са разкъсвания при раждане поради незрялост на детеродните органи. По-трудно е износването на плода - момичетата под 18-годишна възраст рядко надхвърлят 45-50 килограма. Невръстните майки изживяват силен психологически стрес и това може да отключи психични проблеми на по-късен етап. Абортите в тази възраст водят до безплодие.
 
За всичко ли е виновна акселерацията? Съвременните детски психолози и педиатри отчитат, че физическите прояви на пубертета слизат все по-надолу. Децата получават вторични полови белези все по-рано и по-рано. Границата бързо падна от 13-14 години на 11-12, а сега - на 9-10. За сметка на това днешните деца са психологически по-незрели в сравнение с родителите им на същите години. Това поставя голям капан особено пред момичетата. Те изглеждат полужени на много по-ранна възраст, но в същото време се превръщат в истински жени много по-късно.
 
Отговорността за сексуалното възпитание се прехвърля между семейството и училището и децата се самообразоват на улицата, което е с фатални последици.

Ани Георгиева

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."