КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
( 1 Глас )

Гений ли е детето ви?

Гений ли е вашето дете
Може би мислите, че детето ви има специални заложби и че е по-талантливо и по-умно от останалите – е, добре дошли в отбора - всеки родител смята, че неговото „гардже“ е най-най. Според статистиката обаче, на 50 млн. души се ражда по един гений.
 
По какво да познаем детето – вундеркинд?
 
Първият признак е, когато то се интересува от сложни неща, които не вълнуват връстниците му, като например как работи двигателят на колата или как се играе шах.
 
Детето – гений обича предизвикателствата, дори съзнателно ги търси. Колкото по-сложно, толкова по-добре. Докато връстниците му избягват трудните ситуации, гениалното дете се радва и се забавлява със заплетените сюжети.
 
Малкият гений се различава и по още нещо – той не се нуждаe постоянно от внимание и е погълнат изцяло от своите занимания.
 
Специалните деца обичат стратегическите игри, проявяват нетипичен за възрастта им ентусиазъм и по-бързо усвояват правилата.
 
По правило вундеркиндите са и музикално надарени, лесно усвояват свиренето на пиано или цигулка.
 
Като характер, гениалните деца се отличават с подчертана самокритичност и строги критерии към себе си.
 
„Посочи си носа!“ Ето един тест за деца от 1 до 4 години, с който ще разберете дали имате вундеркинд. Поставете детето пред огледало и му кажете да си посочи носа. Ако покаже физическия нос на лицето си, значи е с нормална интелигентност. Ако обаче посочи носа на огледалото, е твърде вероятно в него да дреме гений, твърдят психолозите.
 
Гениалните деца са единици, но талантливите са много, затова търсете естествените заложби на детето и ги развивайте. Те могат да са в различни насоки – някои може да са отлични бъдещи изобретатели, други – архитекти, медици, финансисти...Има деца, които още от първи клас стават лидери на класа, други успяват винаги да спестят и умножат джобните си, трети от малки са изследователи, някои са ненадминати в сглобяването и легото, други пишат интересни истории или пък са добри в говоренето пред публика. Дори да е много надарено, детето ви може да не успее да покаже или да развие таланта си. Роля за това имат родителите и учителите. Лошата новина е, че системата на образованието не е насочена към откриването и развиването на индивидуалните таланти, а към унифицираното обучение. Затова трябва лично да вложите много внимание, време и усилие, за да помогнете на детето да открие себе си.

Автор: Антоанета Баева

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."