КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
( 2 Гласа )

Главоболието в детска възраст -  кога е повод за тревога? 

Migraine-Headaches-In-Children new
 
Според статистиката около 11% от всички деца имат главоболие. Реалният процент обаче е много по-висок, защото не всички деца стигат до лекарския кабинет. Главоболието може да бъде както симптом, така и самостоятелно заболяване. Ето някои от най-масовите причини за болките в главата при децата:
 
Главоболието е оплакване при нарушения в зрението, възпаления на синусите и гърлото.
 

То може да бъде израз на високо кръвно налягане или ниска кръвна захар. Спадането на кръвната захар вследствие на големи интервали между храненията може да предизвика главоболие или да отключи мигренозен пристъп.

 

Болката в главата може да бъде предизвикана и от хронично високо натоварване и стрес и това е една от най-честите причини в ученическа възраст. Този вид главоболие се явява в по-късните часове на деня или след като детето е имало умствена, зрителна, слухова или физическа преумора. Главоболието от зрителна преумора е предимно челно и слепоочно. При обща преумора болката е тъпа и обхваща цялата глава. Шумната и непроветрена среда също може да провокира болки в главата. Главоболие е възможно да се появи и като израз на протест от страна на детето, както и при психотични състояния.

 

Мигрената и тензионното главоболие ( от напрежение на мускулите около главата) са самостоятелни заболявания, често с фамилна предразположеност. Този тип главоболие е пулсиращо, едностранно. Често се съпровожда с гадене, повръщане, неприятно усещане на светлина и шум. При по-големите деца е възможно преди пристъпите да се появяват зрителни смущения. Продължителността на кризите е от 1 до 3 часа. Тензионното главоболие е по-често от мигрената. Болката е вследствие на спазъм на мускулатурата около главата. Обикновено обхваща цялата глава, има стягащ характер, по-поносима е от мигренозната, но е по-продължителна и по-честа.

 

При повишена температура главоболието има пулсиращ характер и се проявява вследствие на съдовото разширение, предизвикано от температурата. При нормализиране на състоянието то изчезва.

 

Главоболието е един от основните симптоми при менингоенцефалит и черепно-мозъчни травми, като това са случаите, в които се изисква незабавна лекарска намеса.

 

Често родителите се колебаят дали да изчакат болката сама да отмине или да дадат болкоуспокояващи медикаменти, дали веднага да се консултират с лекар или да изчакат, не знаят при каква честота и интензитет на оплакванията да търсят помощ. Специалистите съветват веднага да се търси консултация с лекар при травма на главата, замайване, повръщане, висока температура, схванатост в областта на врата, дразнене от светлина. Даването на болкоуспокояващи лекарства би могло да замъгли клиничната картина. За поставянето на диагноза се правят общ и неврологичен преглед, преглед при УНГ и очен лекар, измерва се кръвното и се правят кръвни изследвания. При съмнение за последици от мозъчно сътресение се провежда електроенцефалограма, а ако се налага - скенер на главен мозък. При по-сериозни съмнения се тестува ликворът и се провежда магнитен резонанс. За по-точно диагностициране родителите трябва да водят календар на оплакванията с тяхната честота, интензивност, времето на поява и факторите, които ги предизвикват.

 

В детска възраст най-подходящи болкоуспокояващи лекарства са тези, които съдържат парацетамол. Аспиринът се препоръчва за деца над 12 год., а аналгинът при деца без алергична предразположеност. Злоупотребата с болкоуспокояващи води до проява на странични действия, към тях се привиква и те загубват действието си, дори могат да засилят главоболието. Ето защо лекарствата трябва да бъдат предписани от специалист.

 

Автор: Катя Атанасова

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."