КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
Дали детето се преструва на болно, за да не ходи на училище
( 1 Глас )

Дали детето се преструва на болно, за да не ходи на училище?

Дали детето се преструва на болно, за да не ходи на училище?
„Мамо, много ме боли ме гърлото“, казва детето и вие го оставяте вкъщи. След малко обаче то напълно забравя, че го боли нещо и жизнерадостно си играе. Всеки родител е попадал в подобна ситуация, в която не може да прецени, доколко оплакванията са реални или са плод на нежеланието да се ходи на детска градина или училище. Дали детето не започва да се разболява и в училище нещата може да се влошат? Дали ще се чувства дискомфортно навън, ако го боли нещо? Няма ли да зарази останалите?...Тези въпроси се въртят в главата на всеки родител, когато сутрин, малко преди тръгване, детето каже, че го боли коремче или главичка.
Как се постъпва в подобни ситуации? Трудно е да се дават съвети, защото всеки най-добре познава децата си. Все пак, ето какво споделят родители от своя личен опит и какво съветват педиатрите.
 
Една част от родителите смятат, че щом детето не се чувства добре, не трябва да ходи на училище, дори оплакването да не е свързано със заболяване. Въображаемата или симулираната болка е израз на психически дискомфорт, което означава, че може би детето има нужда от кратка почивка.
 
Друга част от родителите твърдо защитават тезата, че детето трябва да ходи на училище, освен ако не е сериозно болно. Затова то трябва да има категорични признаци на заболяване.
 
Според педиатрите, такива признаци са например повръщане повече от два пъти в денонощието, загуба на апетит, температура над 37,5 градуса, кашлица, диария, болка в корема над 2 часа, отворени рани в устата, зачервяване и обриви по кожата по неизвестна причина, зачервени очи, силна отпадналост. Проверете дали не е зачервено гърлото и дали не са подути сливиците, макар педиатрите да предупреждават, че родителите често смятат за подути нормално изглеждащите сливици. Бъдете подозрителни, когато кашлицата спира, когато детето започне да прави нещо интересно, или за болки, които се местят от една част на тялото в друга, например, ако детето първо се оплаче, че го боли главата, след това стомахът, а после краката.
 
Най-важното е да се открият причините, поради които детето не иска да ходи на училище или на детска – дали просто целта е да избегне теста, или проблемите са по-сериозни – например, малтретиране в училище.
 
Трябва да се има предвид също, че в някои случаи хлапетата така се вживяват в ролята си на болни, че изпитват истинска физическа болка. Физическият дискомфорт може да се предизвика не само от грип или настинка, а и от тревога. Психолозите са установили също, че децата копират симптомите на родителите си. Ако майката се оплаква от главоболие в стресови ситуации, синът й може да направи същото преди важно контролно.
 

Автор: Антоанета Баева

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."