КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
( 2 Гласа )

Как да направим децата си по-умни

smart new
Възможно ли е ние, родителите, да направим децата си по-умни? Разбира се! Начинът, по който ги отглеждаме и общуваме с тях, е важен за развитието на интелекта. Ето десетте неща, с които ще им помогнем да изразят потенциала си:
 
1. Уроци по музика. Всички изследвания доказват, че те правят децата по-умни и след период на занимания с инструмент, малките показват по-високи резултати на IQ тестове. Никога не е късно да се започне.
 
2. Спорт. Добрата физическа форма подобрява представянето в учението. След упражнения хората запомнят чужди думи с 20% по-добре, а тримесечен режим с физическа активност увеличава оросяването на мозъка с 30 %.
 
3. Четете заедно. Вместо да четете на глас приказки, опитвайте заедно да възпроизвеждате текста или да прочитате отделни думи. Ако възрастта все още не позволява, коментирайте картинки, ситуации и герои.
 
4. Достатъчно сън. Само един час по-малко сън намалява потенциала за внимание и запомняне. Има доказана връзка между добрия сън и добрите резултати в училище.
 
5. Самодисциплина. Интелигентността не означава нищо, без организираност, навици, търпение и воля. Много хора с високо IQ се провалят само заради липсата на характер и самодисциплина. Страстта и упорството в преследването на целите са основополагащи за бъдещите успехи в живота.
 
6. Ученето трябва да е активен, а не пасивен процес. Научаваме много повече, когато изпитваме нещата, виждаме ги, пипаме ги, откокото когато слушаме за тях. В това отношение образователната система е длъжник на децата, тъй като се залага предимно на теоретичната подготовка. Така например, ако трябва да наизустите стихотворение, ще го направите по-успешно, ако изразходите 30 % от времето в четенето му и 70 % във възпроизвеждането на наученото.
 
7. Начин на хранене. Той може да увеличи или намали мисловия потенциал. Този факт е многократно доказан. Ако детето има тест или изпит, от значение е не само да хапне добре на закуска, но какво е яло и цялата седмица преди това – според проучвания диета, богата на мазнини, понижава мисловния капацитет. Факт е също, че има храни, които не са толкова полезни, но в моменти на голямо умствено и физическо натоварване децата имат нужда точно от тях, като например продукти, съдържащи глюкоза и кофеин.
 
8. Щастливите деца са успешни деца. Усещането за щастие е огромно предимство, което помага цял живот. Хората, които субективно се въприемат като щастливи, постигат по-добра работа и заплата, по-добър личен живот и по-траен брак. И коя е първата стъпка да възпитате щастливо дете – да бъдете щастливи родители.
 
9. Добра среда. Мястото, на което живеете, вашите приятели и съучениците на децата оказват огромно въздействие върху мотивацията и цялостното поведение на детето. Изследване на Dartmouth College показало, че ученици с ниски оценки, сложени в една стая с ученици с висок успех, подобряват постиженията си. Вярно е и обратното – ученици с висок успех влошават оценките си, ако са в среда на слаби ученици.
 
10. Вярвайте в децата. Няма нищо лошо в това да смятате, че вашето дете е по-умно от средното и да се държите така с него. В едно начално американско училище бил направен следният експеримент: на случаен принцип няколко деца били определени като по-способни и умни, като това заключение било поднесено на учителката им като достоверна информация. В края на учебната година тези ученици, нарочени за по-умни, показали значително по-висок резултат на IQ тест. Отношението може да промени малките към по-добро или по-лошо.
 

Източник: Източник TIME.com, превод Антоанета Баева

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."