КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
( 1 Глас )

Кога е време да уволните педиатъра

pediatric new
 
Детето ми беше на 3 години, когато направих тази стъпка – смених педиатъра. Имах съвсем конкретен повод – когато подреждах шкафчето с лекарствата, преброих рецептите - за тези 3 години бях събрала точно 16 предписания за антибиотици. Разбира се, не бях дала всичките, въпреки препоръките на лекаря.Детето ми е сравнително здраво - наистина ли цели 16 пъти се е нуждаело от антибиотик - през тези 3 години беше боледувало от банални грипове, 2 ангини и 3 отита...
 
Да смениш педиатъра е трудно решение – дали новият наистина ще е по-добър, а и старият все пак вече е опознал детето, знае за проблемите му, как реагира на лечение, как се развиват заболяванията....Ето някои от сигналите, че трябва да потърсите друг лекар:
 
Първият признак, че не ви предлагат качествена грижа, е повърхностният преглед. Диагностицирането, както знаем, е най-трудната част и затова трябва да се изследват всички симптоми. Това означава не само преслушване и преглеждане на гърлото, но и преглед на ушите за възпаление, на цялото тяло за обриви и, най-важното – подробен „разпит“ на родителя за оплакванията и дори за начина на живот на детето през последните дни преди заболяването, информация за фамилни заболявания и генетична обремененост.
 
Изследванията на кръв, урина и секрети са важна част от качественото диагностициране. Преди да се предпише антибиотик, се правят такива тестове, за да се установи, дали причината е бактериална, като се прави и антибиограма, с която се определя антибиотика. Даването на антибиотик за банален грип или просто защото е вдигнало температура е много вредна практика. Липсата на антибиограма често води до сменяне на няколко антибиотика, докато се „нацели“ верния. Един от основните принципи на медицината е да не вреди. Недопустимо е също да се използват силни лекарства без нужда, както и неоправдана профилактика на заболявания при напълно здраво дете.
 
Медицината се развива с бързи темпове и вашият педиатър трябва да е в крак с новостите. Това означава, че той редовно трябва да следи новите изследвания, които подобряват грижата за болните. За съжаление, малко хора го правят.
 
Педиатърът не трябва да е търговец – той не би ви пробутвал лекарства само от една определена марка, с която има договорки. Думите „пробвайте, може да помогне", са недопустими.
 
Добрият лекар трябва да предлага алтернативи на лечение. Алтернативната медицина и бабините лекове са огромно богатство, което педиатърът е добре да познава. Разбира се, не трябва да очакваме от него да е специалист, но все пак той може да ви подкрепи и насочи към други методи на лечение, като например хомеопатията и използването на природни средства. Все още има лекари, които напълно отхвърлят тези методи и така лишават родителите от ценна възможност да лекуват детето щадящо.
 
Баланс. Това е важно качество на добрия педиатър. Той не трябва да се паникьосва и презастрахова с интензивно лечение и дори постъпване в болница, когато не е необходимо. В същото време не трябва да поема рискове за здравето на детето.
 
Внимание и търпение. Тези вълшебни качества липсват на много лекари. Да, вярно е, че ние, родителите, често твърде много се притесняваме, но това е нормално. Педиатърът трябва да може спокойно да изслуша, да прояви разбиране и умение да успокои родителя. Уважението изисква търпеливо обясняване на всички подробности и съображения за болестта и лечението. Добрият педиатър трябва да бъде и добър психолог и да предизвиква доверие у детето. Освен това той трябва да е готов да наруши спокойствието си по празници и късно вечер и да ви помогне със съвет или посещение, ако се налага. Да, не може да е 24 часа на разположение, но при спешни ситуации трябва да реагира.
 
И така помислете, дали имате основателна причина да смените лекаря. Не бързайте с това решение, което е едно от най-важните за малкото дете.

Автор: Антоанета Баева

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."