КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
( 2 Гласа )

Кога е позволено да излъжем детето?

female liar m new
Позволени ли са малките „бели“ лъжи във възпитанието на детето, или не? По този въпрос винаги ще има много различни мнения. Според психолозите, малките деца, които са били лъгани, са склонни да мамят като възрастни и това наскоро беше доказано дори експериментално от Калифорнийския университет в Сан Диего. Причината е във факта, че децата имитират поведението на възрастните и възприемат тяхната ценностна система.
 
Все пак в някои ситуации е добре да премълчим истината или да я интерпретираме по начин, съответен на възрастта на детето. Един от случаите, в които не трябва да изпадаме в подробности, е по отношение на информация за убийства, терористични атаки, катастрофи и агресия, която би направила малките тревожни. Най-добре е да им се обясни, че нещата, за които слушат по телевизията, се случват много далеч и те самите са в безопасност.
 
Финансовите проблеми също не трябва да са обект на откровеност. Тревогите от неплатената вноска по кредита или проблеми в работата са ваша грижа, която би притеснила детето, ако я споделите честно. Родителят трябва да запази позицията си на надежден закрилник. Ако сте отчаяни и нямате работа, не споделяйте това с детето, а му кажете, че нещата са под контрол и всичко ще бъде наред.
 
Споровете и скандалите трябва да останат само между родителите. Ако детето по някаква причина чуе за тях, кажете му, че е нормално да се спори, но противоречията ще бъдат изгладени и всичко ще е наред.
 
Не е добре да сте напълно откровени и когато виждате, че на детето не му се отдава нещо. Изрази като "не ставаш!" и „нищо не можеш“ са забранени. Може да му обясните, че всяко дете има определени таланти и заложби и вероятно неговата сила е на друго място.
 
Младежките ви пороци и любовни истории също не трябва да стават достояние на детето, дори то да е много любопитно. Може да премълчите това, което не е за неговите уши, и да разкажете друго, което би го мотивирало да се бори, да проявява воля, смелост и други положителни качества на характера.
 
Средностатистическият родител казва почти 3000 малки "бели" лъжи, докато отглежда детето си. Проучване сочи, че всеки родител казва поне по една малка "неистина" всеки ден, за да накара детето да бъде послушно. Има лъжи, които са се превърнали в нещо като евъргрийни и се считат за безопасна съставка от процеса на израстване. Сред най-популярните са например, че Дядо Коледа носи подаръци само на послушните деца, „ако ядеш спанак, ще имаш големи мускули“, „ако си оставиш залъка, ще те пребори циганчето“, „ако не слушаш, ще те вземе Торбалан или Баба Яга“. Родителите са единодушни, че децата спират да вярват в малките им лъжи някъде около осмия си рожден ден. Но дотогава те сляпо вярват на всичко казано от мама и татко, така че не се изненадвайте, ако вечер детето не заспива от страх, че ще го вземе Торбалан.
 

Автор: Катя Атанасова

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."