КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
( 2 Гласа )

Мамо, ти не разбираш... 

angry-teen-boy new
 
След като навърши 10 – 11 години, детето рязко се променя – то вече не е онова обичливо, миличко детенце, което водите на катерушките, обличате и храните. То е личност, нещо повече – човек, който категорично държи да има свое собствено пространство, да има думата, да е самостоятелно. И разминаванията в предпочитанията започват.
 
 
Всъщност, почти по всички теми сте на различно мнение. Ето основните точки, по които вероятно трудно ще постигнете единомислие, но се налага да проявите разбиране:
 
Гледане на забележителности
 
Тъпо, тъпооо...Това ще чуете като коментар между децата в музея. Повечето мразят да гледат културни и исторически забележителности. Причините са обясними – първо, свързват ги с учебния материал, което ги кара автоматично да дават „заето“, второ – все още им липсва онази културно – историческа осъзнатост за стойността на старините, и трето - нямат необходимите познания, за да впишат мъртвите паметници в някаква история. Изходът? Добър екскурзовод, който говори интересно и най-важното – кратко и разбираемо.
 
Музиката
 
Някои деца си падат по музиката на 80-те, но повечето имат свои идоли, за които вероятно не сте чували. Вашата музика им звучи далечно и архаично, въпреки че за вас тя остава най-доброто и най-ценното. Нормално – вероятно и вашите родители са слушали стари градски песни, докато вие сте дънили Роулинг стоунс. Всяко поколение си има своя музика, която точно изразява неговия начин на мислене и вкус. Не се разочаровайте от факта, че вашите 10-11 годишни си падат по Джъстин Бийбър и Шакира, вместо по Дийп Пърпъл, нормално е.
 
Дрехите
 
Десет години е времето, когато детето категорично трябва да има думата при избора на облекло. Вкусовете ви вероятно не съвпадат – би било притестнително, ако е обратното. Спомнете си времето, когато отказвахте да носите шапката, плетена от баба. Децата в тази възраст отдават изключително значение на това да са модни и за тях е много важно да бъдат харесвани и приемани от връстниците. А това означава да бъдат облечени не по вкуса на мама, а според модата. Вашата роля е да отсеете практичното от ненужното, качественото и подходящото за сезона.
 
Книгите
 
Вашата любима книга беше Мечо Пух, а детето ви не я харесва. А приказките на Николай Райнов буквално го хвърлят в ужас – отрязани глави, хора, разпънати на коне, а остарелите думи имат нужда от преводач. Вместо това детето поглъща на един дъх „Дневникът на един Дръндьо“ – книга, която повече напободява комикс и която според вас няма никакво духовно съдържание. Трябва да се примирим с факта, че новото поколение изисква нов речник и нов изказ – по-кратки изречения, повече концентрирана информация, сюжет, свързан със съвремието. Не може да очакваме от децата на технологичната епоха да имат търпението и разбирането за истории, които са харесвали на нас – децата на аналоговите комуникации, пощенските станции и парните локомотиви.
 
Роднините
 
Разбира се, децата обичат и уважават дядовци, баби, чичовци и лели, но свиждането не трябва да се превръща в дълго съжителство. Чудесно е на село с приятели, но ако няма такива, по-добре измислете друг вариант за прекарване на ваканцията – децата се отегчават при възрастните си роднини и техният начин на живот определено не допада на малките, които търят по-бърз ритъм и споделени приключения.
 
Технологиите
 
Никога няма да разберете, че мониторът за поколението, родено след 90-те, е всичко – там е комуникацията, музиката, информацията, киното. Да, не трябва да се прекалява, но и не трябва да прекъсвате връзката на детето с технологиите . Нима вие можехте да живеете без касетофона, телефона и киното като млади? Е, сега всичко това е на едно място – в мрежата
 

Автор: Антоанета Баева

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."