КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
( 5 Гласа )

На работа или вкъщи?

working-mum New
Този труден въпрос стои пред всяка майка. Плюсовете и минусите за двете решения са толкова много, че е трудно да бъдат сложени на кантар.
 
Цифри и факти
Ако се обърнем към обективния език на цифрите, ще разберем, че едва 11 процента от жените биха предпочели да бъдат домакини, според скорошно британско изследване. 29 % от американските майки не ходят на работа, но това е преди всичко, защото не могат да си намерят подходяща работа.
 
Една от основните причини, поради които жените искат да работят на пълно работно време, не е заради амбиции за кариера, а поради финансови причини. Според проучването на Pew Research Center – един от най-авторитетните американски демографски центрове, майките, които не работят, прекарват между 17 и 24 часа седмично в грижи за децата, а работещите – средно 11 часа. Дали липсата на повече време заедно прави родителите и децата нещастни? Отговорът е „не”.
 
Работещите майки са удовлетворени
Въпреки че близо 60% от майките изпитват вина, че трябва да се върнат на работа след бременността си, те са по-добри майки майки, от тези, които стоят вкъщи, според анализ на учени от университета на Северна Каролина. Идеалният вариант е половин работен ден. Работещите почасово майки са по-здрави и по-щастливи от жените, които остават вкъщи, за да отглеждат бебетата си. Всички анкетирани са с чувството, че работата им е полезна за семейството и им помага да са по-добри родители, освен това те са не по-малко ангажирани във възпитанието и образованието на малките деца от домакините и дават по-добри възможности за учене на малчуганите от работещите на пълен работен ден.
 
Плюсове и минуси за децата
Изледванията показват, че децата, които ходят на детска градина, не са по-предразположени към престъпни прояви и не изпитват перманентна вреда от майчиното отсъствие. Самите деца предпочитат техните родители да бъдат по-малко стресирани и уморени, отколкото да бъдат с тях 24 часа в денонощието. Така че, вместо да се фокусирате върху броя часове, които прекарвате у дома, по-добре помислете дали са прекарани пълноценно. Според експертите в ранното детско развитие нищо не може да замени майчината грижа. Две изследвания, проведени от Националният институт за детско здраве и човешко развитие и от Института за детско развитие на Университета в Минесота, показват, че деца, които прекарват цял ден в занималня или детски център, са имали по-високо ниво стрес и повече прояви на агресия отколкото децата, които са гледани вкъщи. От друга страна децата, които посещавали детска градина, се представят по-добре академично и социално, от тези които стоят вкъщи. Най-много експерти вярват, че качеството, а не вида на детската грижа е най-важно.
 

Автор: Катя Атанасова

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."