КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
Новата заплаха за децата не е там, където очакваме
( 3 Гласа )

Новата заплаха за децата не е там, където очакваме

Нова заплаха за децата
Наркотици и алкохол – това са двете неща, които най-много плашат родителите. С навлизането на децата в пубертета започват притесненията, да не кривнат от „правия път“ и да не се подхлъзнат по „наклонената плоскост“ на дрогата и пиянството.
 
И родителството, като всяко друго умение, трябва да е в крак с времето, а нагласите и познанията да бъдат постоянно актуализирани. За всички е ясно, че тийнейджърите днес съвсем не са като тези преди 20 и 30 години. Алкохолът и цигарите не са най-масовото „тийн заболяване“. Ново изследване, публикувано в сп. World Psychiatry, показва, че най-голямата заплаха са ...екраните. На практика децата прекарват цялото си свободно време пред екрана – на телефона, на компютъра, на телевизора. Спортът и социалният живот остават на заден план, сънят се нарушава – често тийновете остават пред компютъра в малките часове. Обездвижването, недоспиването, липсата на реално общуване са фактори за физически и психически заболявания.
 
Децата, които имат проблеми с алкохол и наркотици, по-лесно се идентифицират и към тези пороци бързо се прилагат строги мерки. Рискът от екрана обаче остава невидим за родителите, които са спокойни, че детето им кротко си стои в стаята, след като се върне от училище.
 
Изследването било направено сред 12,395 ученици на възраст между 14 и 16 години от 11 европейски държави. Около 29% от тях страдали от „скритата болест“ на екрана, като прекарвали 5 и повече часа в гледане на телевизия, видеоигри, сърфиране в интернет. Установено било също, че те спят шест часа или по-малко, при положение, че се нуждаят от 9 часа сън в денонощието. Не само защото се увличат в игри и чат, но и защото светлината от електронните устройства намалява отделянето на мелатонин – хормона на съня. Освен това те не спортували и не общували с връстници извън мрежата.
 
Тази група показала и по-висока склонност към депресия – 13 % от децата, пристрастени към екрана, били със симптомите на това разстройство. За сравнение, рискът от депресия при деца, които злоупотребяват с алкохол и наркотици, е 15 %, а при тийнейджърите без рисково поведение – 4 %. Подобно е и сравнението на показатели като тревожност и склонност към самоубийство – процентите при децата, които злоупотребяват с алкохол и приемат наркотици, е сходен с този при учениците, които прекаляват с електронните медии.
 
Това дава повод на специалистите да говорят за пристрастяването към екрана като за рисково поведение, към което трябва да се прояви същото внимание, като към другите рискови фактори. Първата мярка, която трябва да се предприеме, е да се махнат всички електронни устройства от стаята на детето, съветват специалистите.

Автор: Антоанета Баева

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."