КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
( 3 Гласа )

10 важни неща, които самотният родител трябва да направи за себе си и детето

single parent1 new
 
Топло семейно гнездо, вие в прегръдките на любимия човек, а до вас мърка малкото котенце – вашето детенце. Да, така си представяме отношенията и родителството преди да се сблъскаме с конфликтите, проблемите и разделите.
 
Ако това ви успокоява, не сте сами - 55% са самотните майки в България по данни на Института за изследване на населението и човека при БАН от 2012
 
Тенденцията е за намаляване броя на сключени граждански бракове и нарастване броя на разводите.
 
И така – вие се озовавате сама с детето. Животът се преобръща с главата надолу, чувствате се изоставена, безсилна, самотна, гневна. Самосъжалението и депресията дебнат зад вратата, но ако се предадете, пасивите са само за вас и детето. В този момент е нужна пълна мобилизация на психическите и физическите сили и смело напред. Ето десетте важни неща, които трябва да направите за осиротялото си семейство, за да бъдете пълноценен родител на щастливо дете:
 
Стабилност и спокойствие
 
Най-големият проблем е усещането за несигурност и нестабилност. Да, няма я опората, на която да разчитате, но вие сте достатъчно силни и сами да се справите. Трябва да вярвате и да се борите, за да осигурите най-важното за детето: закрила и спокойствие. Това означава преди всичко да излъчвате увереност, независимо от обстоятелствата. Децата усещат, ако изпитвате страх и колебания и също стават тревожни.
 
Материална сигурност
 
Досега работехте лежерно или въобще не работехте? Е, вече нещата трябва да се променят. Не очаквайте милост и помощ от държавата или от изчезналата половинка. Финансовата стабилност вече е до голяма степен ваша грижа. Доказва го опитът – дори другият родител да има материални възможности, основната финансова тежест обикновено пада върху този, който отглежда детето. Така че, хващайте се на работа. И не забравяйте – поне 10 % от дохода трябва да се спестяват и това важи с двойна сила, когато сте глава на семейство.
 
Споделяне и помощ от приятел
 
Споделяйте проблемите с близки и приятели. Вече има групи и форуми за самотни родители. Усещането, че не си сам, носи голямо облекчение. Когато имате нужда от помощ, потърсете я. Сигурно знаете, че повечето хора обичат да помагат и с удоволствие го правят. Дори ще се почувстват поласкани, ако изберете точно тях, за да споделите проблем. Така че следващия път, когато няма кой да гледа детето, позвънете на приятел. И детето има нужда да бъде в компанията на друг човек, различен от вас.
 
Без чувство на вина
 
Вината за раздялата почти винаги е разделена солидарно между двете страни, така че не се измъчвайте. Вярно е, че за пълноценното развитие на детето има нужда от двама родители. Вярно е също, че ако е трябвало да избирате между постоянни скандали и конфиликти, по-добрият избор е раздялата.
 
Без самосъжаление
 
Психическата устойчивост, борбеният характер и амбицията много помагат. Ако се завиете през глава и плачете безутешно дни наред, резултатът ще е само подпухнали очи и много загубено време.
 
Позитивен модел на семейството
 
Най-голямата вреда за детето от раздялата е посланието, че семейството лесно може да бъде разрушено, че отношенията в него са нечестни, че има несправедливост и дори жестокост. Постарайте се да запазите добрия образ на семейството. Гледайте заедно филми и четете книги, в които има хармонични отношения, срещайте се с двойки, в които се усещат любовта и уважението. Вярно е, че така детето по-остро ще усети липсата на другия родител, но в същото време ще му покажете, че семейството може да бъде нещо много хубаво. То трябва да вярва в това.
 
Другият пол не е враг
 
Непростима грешка е родителят да клейми другия пол, това може сериозно да наруши ценностите на детето и да навреди на бъдещите му отношения. Съвсем не е случаен фактът, че децата на разведени родители често се развеждат като възрастни. Възпитавайте детето в уважение и разбиране към другия пол.
 
Независимост
 
Често в камерното семейство се заражда дълбока зависимост между дете и родител – не можете един без друг. Това е хубаво, но не съмсем. Детето има нужда да изгради самостоятелност и трябва да го окуражавате, а не да го възпирате. И вие трябва да имате свой живот – позволете си го, той не е в противоречие на пълната ви отдаденост, дори ще ви помогне да сте по-добър родител.
 
Баланс
 
Липсата на коректива на втория родител носи риска от залитане в една или друга посока. Може би сте твърде мек родител и глезите детето заради чувство за вина. Или пък сте твърде строги, за да сте сигурни, че ще се справя в живота. Може би имате паранои, за които не подозирате – че хремата му е тежка, неизлечима болест, че приятелите в училище ще го „развалят“, че учителите го тормозят... Проблемът на самотния родител е, че понякога губи от поглед обективната истина. Затова, ако приятели и роднини твърде често отбелязват, че губите баланса, вероятно са прави.
 
Забавление и смях
 
Да, животът на самотния родител не е лесен, но това съвсем не означава, че не може да бъдете щастливи. Усмихвайте се повече, забавлявайте се, смейте се, отдайте се на пътувания, шопинг, приключения...Вие, заедно с детето. Животът е хубав, когато го виждаш в добра светлина.
 

Автор: Антоанета Баева

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."