КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
( 5 Гласа )

10 вредни навика, от които да предпазите децата

habits new
 
Образованието и характерът са много важни за успеха в живота, но някои дребни, вредни навици могат да се окажат малките камъчета, които да обърнат колата или просто да усложняват излишно ежедневието и взаимоотношенията. Кои са привичките, от които трябва да отучим децата, още преди да са станали техни стабилни навици:
 
1. Отлагането на работа и неприятни ангажименти.
Може би това е най-често срещаният вреден навик, който при децата е особено изразен, когато става въпрос за домашните. Мисълта за задължението, което не сме отхвърлили, саботира доброто настроение, разконцетрира, нарушава планове. Сигурно ви се е случвало да останете през уикенда в града, за да свършите нещо, отлагано цяла седмица.
2. Похапвания между храненията.
Някои деца от малки се научават, че ако пропуснат обяда, ще хапнат нещо, обикновено сладко, след това. Междинните малки закуски не позволяват пълноценно основно хранене и затормозяват стомаха, като не оставят време да смели храната напълно, преди да дойде следващата. Така неусетно се пълнее, защото нямаме представа за точното количество храна.
3. С дрехите от вън – вкъщи, от кревата – на масата.
Много малки деца ги мързи да се преоблекат, след като се върнат от училище, и остават с дрехите до лягането си. Преобличането е задължително от хигиенна гледна точка. Мотаенето по пижама цял ден вкъщи понякога е приятно, но то предразполага към мързел и пълно „разлагане“, освен това е неуважително към останалите членове на семейството.
4. Прибери след себе си.
Едва ли има по-дразнещ навик от този да оставяш хаос след себе си. Тази привичка, която може да бъде конфликтна в брака например, се формира още от детството. Дори малко, детето трябва само да прибира разхвърляното. Винаги.
5. Постоянно оплакване и мърморене.
Има хора, които постоянно се оплакват и това поведение ги прави неприятна компания. Обикновено децата повтарят модела на родителите, така че не давайте такъв пример.
6. Разсеяност.
Това качество на характера или резултат от възпитанието може да се коригира с полезния навик на записките. На игра си направете цветен, забавен календар на дневните задължения, който да виси на видно място вкъщи. Разсеяността е лечима.
7. Закъсняването.
То донякъде е свързано с т. 6 и е също толкова неприятно за околните. Децата трябва от малки да знаят, че точността е уважение към другия и трябва да се спазва. Правете „сухи“ тренировки с часовник.
8. „Ще се оплача на мама“.
Вярно е, че е добре детето да споделя всичко с родителите си, но то трябва да се научи да се справя само, а не да тича при всеки проблем при мама. Следващият път, когато ви се оплаче, че някой му е взел нещо, инструктирайте как да се държи и го пратете само на бойното поле. Това ще му донесе самочувствие.
9. Безмозъчното консуматорство.
Децата са безкритични консуматори и искат да имат всяка нова играчка, но ние, възрастните, не трябва да поощряваме навика да се купува всичко рекламирано и модерно, на всяка цена. Това в бъдеще може да формира грешни приоритети или да се превърне във финансов проблем.
10. Превишаване на бюджета.
Тази точка е свързана с горната. Още в училищна възраст децата трябва да се научат да работят с личните си финанси – да се вместват в тях и да спестяват. Това ще остане полезен навик, който ще им помогне в бъдеще.
 

Автор: Антоанета Баева

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!
weselkapopova  - За детските навици   |2014-04-18 13:24:19
полезна статия-съгласна съм с тези правила,необходими за изграждане от д
етска възраст.Имам голям син,който не можа да изгради някои от тях.чус твам ,че
някой ден ще плати за нехайството си.но не всичко може да се изгради.навиците се
и унаследяват.При липсата на време възпитанието изостава все повече.погледнете
нашето общество инавън ,в превозните средства ,дори в семейното общуване между
възрастните.Трудна работа ....

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."