КОНКУРС

Конкурс за Сладур и Сладурана на месеца

ГАЛЕРИЯ

Потребителски галерии с красиви снимки

ФОРУМ

Прочети, попитай, сподели нещо интересно
Обяви

ОБЯВИ

Търся, предлагам, заменям, подарявам...
( 2 Гласа )

10 начина да подобрите съня на детето

10 начина да подобрите съня на детето
Когато сънят липсва, няма и здраве. Това важи двойно за децата. Често пропускаме да обърнем внимание на съня като фактор за общото психическо и физическо състояние на детето. Новият начина на живот превръща почивката в дефицит – американско изследване установило, че 15 милиона деца и тийнейджъри спят недостатъчно. У нас не са правени подобни проучвания, но дори от личен опит е лесно да се установи, че много родители подценяват ролята на съня.
Уморените деца са раздразнителни, трудно се концентрират, имунната им система страда. Нещо повече – децата, които заспиват по-бързо и прекарват повече време в най-дълбоката фаза на съня, са по-малко застрашени от депресия като възрастни. Дългогодишното лишаване от достатъчно сън отслабва връзката между определени дялове от мозъка, което може да доведе до намалена способност за контрол на емоционалните реакции в зряла възраст.
 
Как да установим, че има проблем? Като начало, единичните случаи не трябва да ни притесняват. Освен това трябва да се вземат предвид възрастовите фактори - детето минава през различни етапи на развитие с характерните страхове и тревоги и обикновено проблемите със съня отшумяват. Сигналите за затруднения със съня са например, ако детето постоянно отлага по различни причини лягането, става неспокойно преди да легне, ако му отнема повече от 30 минути да заспи, ако често се буди нощем, плаче, вика, говори насън, има затруднения с дишането, изпотява се обилно, става, идва при вас.
 
Времето на предпубертета - между 9 и 11 г. е ключов момент за справяне с лошия сън, защото все още не е настъпила кризата на юношеството и мозъкът е податлив на промени.
 
От колко сън се нуждаят децата:
 
Бебета: от 14 до 15 часа
 
Прохождащи: от 12 до 14 часа
 
Децата в предучилищна възраст: от 11 до 13 часа
 
Децата в училищна възраст: от 10 до 11 часа
 
Тийнейджъри: от 9 до 10 часа
 
Какво можете да направите, за да подобрите съня на детето:
 
1. Изградете твърд дневен режим – детето трябва да ляга в точно определен час, като преди това изпълни определени ритуали – миене на зъби, пиене на вода, целувка за лека нощ... Този режим трябва да се спазва и в почивните дни.
 
2. Леглото и спалното бельо трябва да са удобни. Вярно е, че по-твърдият матрак е по-полезен за гръбнака, но ако на детето не му е удобно, трябва да го смените с твърдост, която му допада. Експериментирайте, като сменяте и различни възглавници. Децата са различни – някои предпочитат да потънат, други държат главата им да е на високо, трети – на ниско. Спалното бельо трябва да е от естествена памучна материя, без стягащи елементи.
 
3. Не разрешавайте в леглото да се гледа телевизия , да се ползва интернет, да се играят електронни игри. Всичко това стимулира мозъка, а светлината от монитора потиска производството на мелатонин - хормон, който стимулира съня.
 
4. Намалете или изключете осветлението. Тъмнината стимулира съня и повишава нивото на мелатонин. Ако детето обаче се страхува да заспи на тъмно, оставете приглушена светлина, защото тъмнината ще засили тревогите му. Изолирайте от шумове, които биха могли да го стряскат нощем.
 
5. Поддържайте по-ниска температура в спалнята – до 20 градуса. Непременно проветрете преди лягане и при възможност оставене прозореца отворен цяла нощ.
 
6. Ароматизирайте съвсем леко с ухание на рози, лавандула или лайка.
 
7. Направете топла баня преди лягане. Дайте чаша топло мляко или чай от мента, лайка, маточина.
 
8. Храната преди лягане трябва да е лека и да е поне 2 часа преди сън.
 
9. Никога не изпращайте детето в леглото като наказание, защото то ще започне да свързва мястото за сън с неприятни емоции.
 
10. Ако смятате, че има сериозен проблем, водете подробен дневник в продължение на 1-2 седмици на специфични обстоятелства, като апетит, дневна сънливост, часовете за лягане, нощно ставане. Когато се наблюдават нощни страхове и прекъсване на съня е важно да се отбележа точните им часове. Всичко това ще ви помогне за консултацията със специалист.

Автор: Антоанета Баева

Коментари
Търсене
Само регистрираните могат да коментират!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."